Blog

Inspirációk, történetek rólunk, velünk, tőletek

Itt vannak a chilik!

Igazán bevállalós meglepetés ajándékkal készültünk az októberi kiskertpiacra, amelynek tematikája a chili köré szerveződött. A mi fantáziánkat is megmozgatta a gondolat, hogy megalkossunk egy szenzációs összeállítást, és ültethető magbonbonnal kombináljuk a chili magokat. Miután mi is chili rajongók vagyunk, konkrét fajtákat kerestünk, így született kétféle összeállítás. Az egyikben a gyönyörűséges csokoládé és piros színű habanero magok vannak, egy dobozban összesen 4×3 darab mag, a másik összeállításba a brutális csípősségű trinidad moruga scorpion került (3×3 maggal). Mindkettőnek a termése nagyon szépséges, emellett csípősségük haladó és kezdő chili rajongóknak is biztosan elégedettségre ad okot.

A habanero erőssége a Scoville-skálán 300 ezer, a skorpióé 1 200 000, vagyis joggal mondják a világ egyik legerősebbikének.

Limitált darabszámban készítettük el, egyedi grafikával, karácsonyra vagy bármilyen alkalomra garantáltan örömet okoz.

Elültetni január-februárban már el lehet kezdeni, de a szakszerű termesztés érdekében érdemes felkeresni chilitermesztéssel foglalkozó oldalakat, videóportálokat.

Benne vagyunk a Kreatívban!

A Kreatív magazinban (a hazai reklám és kommunikációs szakma legismertebb magazinja) jelent meg egy interjú velem, nagy örömömre egy kedves régi kolleginával, Kandó Eszterrel beszélgettem egyet. A kisinterjú az októberi számban olvashatjátok, amúgy az egész lap érdekes, érdemes beszerezni és végigolvasni. 🙂

Ozone Zöld-díjat nyertünk!

Október 14-én a Zöldgömb Fesztiválon kiállítóként voltunk jelen, és nagyon jól is éreztük magunkat. Sok nyitott és zöld gondolkodó emberrel találkoztunk, beszélgettünk, és ami külön öröm volt, nagyon sok lelkes gyereket, kisiskolást láttunk, akiket már most érdekel a környezet- és a természet védelme.

A fesztiválon rendezték meg az Ozone Zöld-díj díjátadóját is, amire mi is meghívottak voltunk, hiszen érvényes pályázatot adtunk be, csakhogy annyira titokzatosak voltak a szervezők, hogy igazából már azt hittük, nem terem nekünk babér, hiszen nem jelezték, hogy mindenképpen legyünk ott. Így hát inkább a standunknál maradunk. De egyszer csak jött egy ismerős, akit megkértek, hogy hívjon le a díjátadóra. Azonnal. Így hát otthagytam mindent, a párom pedig maradt a standnál. A kisfiam is valahol bóklászott. Izgatott lettem, mert ez már sejtetett valamit, de nem mertem komolyabban örülni, nem jó csalódni. Majd szerencsére hamarosan a kisfiam is megtalált, és a párom is, Illés László, aki a Seed Bonbon grafikusa, nagyon sokat köszönhetek neki. Együtt izgultunk.

Először a nagyvállalati szektor díjait adták át, volt pár baki, pl. kiderült, hogy eltűnt két díj, de persze meglettek, majd aki megkapta a harmadik díjat, igazából a második lett, stb. De az ezek miatti nevetések mind inkább oldották a hangulatot, a feszengős, feszült díjkiosztókhoz hasonlítva, így emberibb volt.

Aztán jött a kis- és középvállalati szektor. Itt pályáztam, egyéni vállalkozóként. Itt éreztem némi kételyt, hogy egy egyéni vállalkozás a több szereplős kft-k, nagyobb cégek mellett hogyan tud érvényesülni, de majd meglátjuk, gondoltam.

Kihirdették a harmadik helyet. Majd a másodikat is. Ekkor azt gondoltam, hogy talán mégsem lettem helyezett, csak mint pályázót, szerették volna, ha én is itt vagyok. Mikor erre gondoltam, egyszer csak kimondták a nevem és a Seed Bonbont. Hirtelen azt sem tudtam, mi történik, csak gépiesen felmentem a színpadra, átvettem a díjat, lefotóztak és lejöttem a helyemre. Ez történt, de olyan gyorsan és olyan elhomályosult elmével, hogy részletekre nem emlékszem. Nagyon boldog voltam, és külön öröm volt, hogy a kisfiam és a párom ott volt, együtt éltük át ezt a pillanatot.

Ez a díj több szempontból is nagyon sokat jelent nekem. Egyfelől évekig újságíróként és bloggerként számoltam be erről az eseményről, hiszen itt nagyon sok kezdeményezés és fenntarthatósági törekvés mutatkozik be.  Most mint pályázó ültem ott, és alig vártam, és várom most is, hogy elolvassam a díjátadóról szóló cikkeket. De nem is ez a lényeg. Hanem maga a díj. Van néhány olyan szakmai elismerés itthon is, amely a fenntarthatósággal kapcsolatos, de itt a vállalati szektorok, magánszemélyek, civilek és oktatási intézmények külön kategóriát kaptak, és egymással versenyeznek. Itt én is, mint kisvállalkozó, megmérettethettem magam, és ahogy látjuk, nem a méret a lényeg, hanem maga a küldetés és a megvalósítás.

Ami miatt büszke vagyok erre a díjra, hogy odaítéléséről ismert és elismert szakemberekből álló szakmai zsűri döntött, és nagyon komolyan veszem. A Seed Bonbon még első évét sem töltötte be, és máris ilyen pozitív megerősítést nyertünk vele, mindenképpen további lendületre ösztönöz és kitartásra, hogy a sok nehézség ellenére érdemes csinálni nap mint nap, megismertetni az emberekkel (nem könnyű, hogy mindenki bonbonnak vagy szappannak gondolja), és hírét vinni itthon és a nagyvilágban. Remélem, hogy amit mi képviselünk, egyre több ember számára válik ismertté és szerethetővé.

Köszönjük az elismerést és gratulálunk a többi díjazottnak is!

Videó az eseményről: https://videa.hu/videok/ozonetv/emberek-vlogok/ozone-zold-dij-2017-TbG4Jve5czXjWlnx

Részletes beszámoló és a díjazottak: http://www.origo.hu/tudomany/20171014-rekord-mennyisegu-palyazat-erkezett-a-rangos-fenntarthatosagi-dij-elnyeresere.html

White&Gold esküvői köszönetajándékok

A Big Day esküvői magazin Nagy ceremónia fotózásához készítettünk arany-fehér színvilágú esküvői papír kiegészítőket, melyek a magazin októberi számában lesznek láthatóak.

A koncepció az volt, hogy egy letisztult, természetes, de mégis előkelő kollekciót készítsünk, ezért az arany és a fehér kombinációja tökéletesen passzolt ehhez az elképzeléshez. Így születettek meg ezek a termékek.

Mini dobozka, egyedi feliratozással, csokoládé színű és arany bevonatú Seed Bonbonokkal:

 

 

Köszönőkártya: A6-os papírlap egyedi grafikával és szöveggel, natúr és piros magbonbon formával

Muffin poharas Seed Bonbon összeállítás: natúr golyók arany dekorpapírral és egyedi szív kísérőkártyával.

Seed Bonbon Princess: egy darabos magbonbon golyó organzába csomagolva:

Ajándék az örömanyáknak és a tanúknak: 12 darabos exkluzív, csokoládé designban készült magbonbon válogatás, arany és ezüst papírszalaggal, egyedi felirattal:

 

Mitől környezetbarát termékcsalád a Seed Bonbon?

Számomra mindig is fontos volt a környezet és a természet védelme. Sok évig kiemelten ezzel a témával foglalkoztam újságíróként, szerkesztőként is, és abban is biztos voltam, hogy ha lesz egyszer egy saját termékem, az csakis egy környezetbarát termék lesz, ha törik, ha szakad.

És így is lett.

Hosszas kutakodás és mérlegelés után találtam rá a papír eme újrahasznosítási formájára, mely nemcsak, hogy örömet okoz, hanem még óvja is a környezetet. Ehhez szívből tudom adni a nevem, és minden részletével tudok azonosulni.

Az alapanyag

Az alapanyag kidobásra ítélt irodai papírhulladék, ami lehet nyomtatott jelentés, szerződés, irodai dokumentáció. A lényeg, hogy tiszta legyen, tehát ne legyen rajta semmilyen zsír vagy olajfolt, ételmaradék stb. A papír eljuttatása sok esetben kerékpárral történik (komolyan :)), de persze sokszor meg kell hozzá autó, hiszen a kerékpáros szállításnak is vannak korlátai.

A feldolgozás

Szinte 100%-ban fel lehet használni a hozott papírt, nem nagyon van benne selejt, kidobásra ítélt rész. Néhány fényesebb papír, ha belekerül, azt a szelektív szemétbe dobom, én nem használom fel.

Hogy a feldolgozásnál maradjunk. Vizet használok a megfelelő állagú alap elkészítéséhez, melyet azonban többszörösen újra és újra felhasználok (áztatásra, hígításra), végül pedig a kiskertbe öntöm a növényekre.

A magbonbonokat vagy natúr színükben formázom, vagy színezem őket. Ehhez természetes színezékeket, növényeket, pigmenteket és élelmiszeripari festékeket használok. Ezek mind a természetes környezetre teljesen ártalmatlanok.

Hulladékkezelés

Jelentősebb hulladéknak a kifogyott festékes dobozokat mondhatom a minimális hulladéktermelés mércéjén belül, ezeket is a műanyag szelektív szemetesbe gyűjtöm, de sokat fel is használ a kisfiam, szeret velük játszani, egy ideig legalábbis. J

Mint említettem, a gyártás során felhasznált vizet többször is hasznosítom, legvégül pedig kiöntöm a kiskertbe. A növények örömére.

A vetőmagok papírjait elteszem, dokumentálva van ugyanis, hogy milyen és mennyi mag kerül felhasználásra, ezért az még jó darabig nem kerül kidobásra (és ha majd egyszer úgy alakul, megy a papír szelektívbe, még szép.)

És a csomagolás

A bonbonos dobozaink Budapesten készülnek, nem utaznak sok száz vagy ezer kilométert a világban, ezzel sem terhelve a környezetet, és ezzel is támogatva egy hozzánk hasonló magyar vállalkozást. Annyi károsanyag kerül a levegőbe, amennyit havonta kb. 1-2 alkalommal megteszek a dobozokért Angyalföldről Óbudára. Ezt vállalom. A kapszlikat szintén itt szerzem be, 2 percnyi sétára, és nagyjából a legkardinálisabb beszerző utazások ebben ki is merülnek.

A dobozok mellett különféle kreatív papírokat és organzát is használok, főleg céges és esküvői alkalmakra rendelt Seed Bonbonokhoz. Nos, itt is jó a helyzet, mert az utcánkban van a nagyker, ahonnan ezeket beszerzem, szóval max. két kilométert kell használni az autót alkalomszerűen. A legtöbb dekor elem, kiegészítő, eszközök beszerzését többnyire az internetről rendelem (ez is jobb, mintha én püfögnék összevissza a városban-országban), de a szomszédos kreatív hobbibolt is remek beszerzési hely, csak beugrom kutyasétáltatás közben vagy mikor megyek a gyerekekért oviba, iskolába.

Zöld nyomda

Vannak olyan termékek is, amelyeket nyomdával készíttetünk. Ilyenek a képeslapok, köszönetkártyák, kísérőcédulák stb. Ezeket egy közeli (kerékpárral is elérhető) zöld nyomdával együttműködve készülnek. Ez a nyomda tanúsítvánnyal rendelkezik, mely igazolja, hogy a festékeik, gépeik, a nyomda üzemeltetése szigorú környezetvédelmi szempontoknak fel meg évről-évre, és a kötelező előírásokon túl is vannak saját zöld törekvéseik.

A szállítás

A termékek személyes átvételére is van lehetőség, de ha kell, elsétálok a postára és feladom a csomagot. A megrendelt termékeket igyekszem nem műanyag buborékos tasakban, hanem papírhulladékkal bélelt papírtasakban feladni, de ez nem minden esetben lehetséges (Pl. ha esős időt látok előre jósolni, biztosan buborékosan adom fel vagy ha nagyon sérülékeny a termék). A nagyobb, dobozos rendeléseket is mások által kidobásra ítélt, de természetesen tiszta és ép kartondobozokban szállítjuk, ezért lehet az, hogy egy megrendelés például (természetesen tiszta) cipősdobozban érkezik.

Remélem, ezzel a kis összeállítással látható, hogy mi nemcsak felaggattuk magukra a környezetbarát címkét, hanem valóban komolyan is gondoljuk. Még látok sok fejlődési, zöldítési pontot, amit szeretnék elérni, de ma ennek is tudok örülni. Annak meg még inkább, amikor látom, hogy egyre többen vagyunk, akiknek ezek az értékek fontosak, sőt alapvető értékek.

Mitől zöld egy esküvő?

Aki kicsit is nyitott a környezettudatosságra, már biztosan hallott már a zöld esküvő vagy green wedding fogalmával, amelyet azonban nem lehet egyetlen mondattal körülírni, hiszen mint egy hagyományos esküvőnél, itt is igen sok összetevőből áll össze a nagy nap. Aki számára pedig ez a jelzős szerkezet egy olyan esküvőt idéz fel, amelynek minden dekorációs elemét a zöld szín uralja, remélem, a most következő összeállítás segít tisztába tenni ezt a tévképzetet.

Vegyük sorra, mire értjük, hogy zöld esküvő, és mi értelme van mindennek!

Környezetvédelmi szempontok: egy esküvő, főleg minél több a résztvevője, annál nagyobb ökológiai terheléssel jár. Mondhatjuk úgy is, hogy annál nagyobb az ökológiai lábnyoma.

Hogy minél kevesebb nem kívánatos nyomot hagyjunk magunk után, az energia-felhasználástól kezdve az ételek, virágok, köszönetajándékok okozta környezeti károkat figyelembe véve (szállítással járó károsanyag kibocsátás, vegyszerek stb.), a ruha és a gyűrű, a nászajándékkal kapcsolatos szokások mind, mind felülvizsgáltra szorulnak. Mindennek van öko, környezetbarátabb alternatívája.

Pazarlás, felesleges pénzkidobás, tudatosság kérdése: a nagy nap sok esetben úgy van a fejekben, hogy itt az alkalom prezentálni a rokonságnak, mennyire boldogok vagyunk, és sokszor azt is, hogy mennyire megengedhetünk magunknak egy pazar, már-már luxus ünneplést. Még akkor is, ha nem így van. Nem kérdés, hogy egy pár életének egyik legfontosabb napja az esküvő és a lakodalom, de ha nem azt nézzük, hogy mindenből a legdrágábbak és a legtöbbet reklámozott, ránk sózott felesleges kiegészítőt vásároljuk, hanem tudatosan, átgondoltan, akkor költséghatékonyabbak leszünk, megkíméljük magunkat sok csalódástól és az esküvő utáni feleslegessé vált kacatoktól.

Etikus szempontok: egy menüsor, telis-tele olyan ételkülönlegességekkel, amelyek több ezer kilométert utaztak, míg végül luxus áruként kerülnek az asztalokra, nem biztos, hogy jobbak, finomabbak, egészségesebbek, mint egy hazai, környékbeli, vegyszermentes termelőtől előállított, szezonális termék. Alapanyagok tekintetében válasszunk helyi szezonálist, amivel hazai gazdaságokat támogatunk. Továbbá ma már nagyon sokan foglalkoznak vega, vegán vagy bio étel cateringgel, amelyek egészségesek, állatvédelmi szempontból is etikusak, és nagyon finomak. Próbáljunk meg túllépni korlátainkon, és nézzünk utána ennek a lehetőségnek, hiszen így is lehet különlegességeket is készíteni. Az etikusság, társadalmi érzékenység abban is megnyilvánulhat, hogy olyan dekorációs elemeket, köszönetajándékot választunk, amelyeket hátrányos helyzetűek készítenek, ezzel is támogatva őket. De a jegygyűrű választásnál figyelembe vehetjük, hogy etikus aranyból, ezüstből készüljön, vagyis olyan bányából származzon, ahol az emberi jogokra, munkakörülményekre fokozottan figyelnek.

A zöld esküvők megszervezéséhez komoly előkészületek szükségesek, hiszen ahhoz, hogy ezen elvek mentén szervezzünk le egy minőségi, örömteli napot, időre, utánajárásra van szükség.

Ha érdekel ez a téma, akkor csatlakozz a Zöld esküvő/green wedding Facebook csoporthoz, ahol zöld esküvő témában van lehetőség beszélgetni, ismereteket, tapasztalatokat megosztani!

Öko filmklubban tűntek fel a Seed Bonbonok

A nemzetközi hátterű Impact Hub Budapest közösségi irodának a fenntarthatóság a kezdetek óta meghatározó szempontrendszere. A kialakítás, a működés, a befogadott projektek mind kapcsolódnak valahol a környezetvédelemhez, a társadalmi esélyegyenlőséghez, és még a szabadidős órákban is különféle öko szemléletet népszerűsítő, zöld gondolatoknak helyt adó programokat szerveznek.

Ilyen esemény volt az élelmiszer előállításról szóló dokumentumfilm, a Seed vetítése. Bevett szokás, hogy a film megtekintését követően beszélgetések is zajlanak az adott témáról, és mindenről, amit az ott lévők felvetnek.

A film hivatalos trailere igazán megkapóra sikerült:

A filmvetítésre erre az alkalomra készített Seed Bonbonokat vittünk, melyet a téma iránt érdeklődök örömmel fogadtak.

Sajnos mi nem tudunk ott maradni a vetítésen, de szívünknek oly kedves visszajelzés érkezett a Seed Bonbonkról:

Hello, nagyon szuper volt, teltházas, 45 résztvevő. Nagyon nagyon jól néznek ki amúgy, szabályosan ennivalóak. 🙂 Szóval szuperköszi.” – írta Gellai Richárd az Impact Hub Budapest társalapítója.

Tervezz előre, most ajándék is jár előrelátásodért!

Az esküvői előkészületek sokszor végigvonulnak egy teljes éven át, annyi mindent kell elintézni, megrendelni, utánajárni stb. stb. Már belegondolni is fárasztó.

A násznépnek szánt köszönetajándék is egy nagyon fontos kelléke a nagy napnak, hiszen ezzel fejezzük ki hálánkat, hogy velünk ünnepeltek szeretteink (és remélhetőleg jó sok és hasznos nászajándékot adtak:).

Ezért nem túl elegáns, ha egy olyan ajándékot adunk nekik, amely nem is szép, nem is hasznos, nem is finom, személytelen, de legalább olcsó volt (vagy rosszabb esetben még az sem). Egy esküvői köszönetajándéknál fontos, hogy igényes, dekoratív legyen, de már az is nagyon jó, ha a közös emléket idézi, mint mondjuk egy hűtőmágnes vagy fotó, azonban ez már egy kicsit unalmas. A hófehér, fogtörő, ehetetlen, cukrozott manduláról már ne is beszéljünk.

A Seed Bonbon köszönetajándékaival biztosan olyat adsz, amelyet sokáig emlegeti fognak. Nemcsak dekoratív, hanem hasznos és izgalmas is, ráadásul környezetbarát is egyben. És akár egyedivé is varázsolható, ha szeretnétek.

A magbonbonok különféle designban készülnek, van lehetőség egyedi kérések teljesítésére, tehát tud igazodni az esküvő stílusához, elképzeléseihez. Egyesével csomagolva vagy kis kosárkában, papírpohárban, dobozkában kérheted.

 

A képeslap mintájára készült köszönetajándékok pedig nagy teret adnak a betűknek, gondolatoknak, hiszen egy A6-os méretű lap áll rendelkezésetekre, hogy a szeretteitekhez szóljatok. Egyedi szöveg és grafika készülhet rá – akár a meghívó mintájára -,  melyre egy Seed Bonbont applikálunk fel.

A Seed Bonbon abban is más, hogy abszolút környezetbarát, maximálisan illeszkedik egy fenntartható, zöld esküvő tematikájához, hiszen irodai papírhulladék újrahasznosításával készül, természetes anyagok hozzáadásával.

És a lényeg.

A Seed Bonbonnal kétszer okozol örömet. Egyszer, amikor átadod, majd amikor az ajándékozott elültet. Lehet hogy hetekkel, hónapokkal később, mint az esküvő, de a belőle kikelt növények újra örömet okoznak majd neki. És amikor kinyílnak a virágok, és gyönyörködik bennük, biztosan rátok fog gondolni, szeretettel.

Előrelátó akció indul!

Ha legalább hat héttel az esküvőd előtt rendelsz köszönetajándékot (legalább 20 000 Ft értékben, és minimum 30 % előleget befizetsz), akkor ajándékba adunk 2 db Seed Bonbon Selections kilenc darabos díszdobozos válogatást (értéke 6600/2db), melyet a tanuknak vagy az örömszülőknek adhatsz ajándékba (vagy bárkinek, akinek gondolod). Az ajándék szín- és formavilága választható és a rendelés átvételekor kerül átadásra.

Húzd ki a listádról a köszönetajándékot, és egy teher máris lekerül a válladról!

A tematikus esküvői oldalon tudod megtekinteni az esküvői kollekciókat:

Seed Bonbon – esküvői ajánló

Az akció 2017. december 31-ig tart.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy alkalmi, titkos akcióinkról az elsők között értesülj.

 

Velünk mindig történik valami:)

Szeretnék megosztani veletek egy nagyon kedves történetet, ami a napokban történt velünk.
Hétfőn a kisfiam mesélte, hogy a Városligetben fagyizás közben felfigyelt egy nagyon szelíd dolmányos varjúra. Furcsállotta, hogy mennyire kezes, és hosszasan játszadozott vele. Ekkor eszembe jutott, hogy pár hete láttam egy felhívást a Facebookon, hogy egy kézzel nevelt varjú elszökött és így elmentünk másnap, hátha újra találkozunk vele. Már sötét volt, és fel is adtuk a keresést, amikor megpillantottuk szomorúan ücsörögve egy játszótér mellett. Nem akart elmenni, játszani kezdett és hagyta magát megfogni. Akkor írtam a gazdájának, aki épp külföldön volt, így nem tudott odajönni. Hazahoztuk és átvette a kisfiam szobája felett az uralmat. Napról-napra erősödött, egyre élénkebb és érdeklődőbb lett, pont mire érte jött a gazdája, új erőre kapott. Igaz, elég soványka lett egy hónapnyi kóborlás után, de meg fog erősödni gyorsan.
Mindez azért érdekes, mert mi nagyon szeretjük a madarakat, gyerekkoromban nekem is volt egy fióka korától kézzel nevelt szarkám, aki sajnos eltűnt és sosem került meg. A kisfiam, Olivér szintén nagy madárrajongó, pont azelőtt jött haza a Hortobágyi Madárkórházban töltött madarász táborból, amikor megtaláltuk a madarat. Nagyon örülünk, hogy meglett és sikerült megtalálni a gazdáját. Mi is pár napig elvoltunk, kiéltük magunkat, és William gazdája is nagyon boldog. William megismerte őt azonnal, hangosan, hosszasan, fiókaként követelte tőle az ennivalót.

A kis kalandunkról néhány kép is készült.

 

 

Hamarosan indul a levendula magról ültetésének szezonja!

Nem szeretek kapkodni, ezért már most, időben szólok, hogy ha szeretnél magról ültetni saját levendulát vagy ismersz valakit, aki nagyon örülne egy különleges levendulás ajándéknak, akkor érdemes már most megrendelni nálunk a lila díszdobozos Seed Bonbon Selections levendulát.

Sok visszajelzést kapok, hogy mégsem ültették el a magbonbonokat, egyszerűen azért, mert annyira tetszett nekik a dobozkákba üldögélő magbonbonok, és sajnálták őket elültetni. Ez is egy járható út, én örülök annak, hogy másoknak is tetszik, amit készítek, de azért azoknak, akik mégis földbe dugnák a Seed Bonbonokat, adnék néhány tippet.

A levendula magja hideg hatására kezd el csírázni.

Szóval, azért jobb már ősszel elültetni, hogy a telet a mínuszoknak kitéve töltse, hiszen csak akkor bizonyosodik meg arról, hogy kibújhat a föld alól, ha átélte a tél borzongásait és a simogató napfény csalogatásáról elhiszi, hogy jön a tavasz. Ravasz egy növény, nem lehet csak úgy, bármikor növekedésre sarkallni.  No, de azért egy trükkel mégis csak kifoghatunk rajta, ha máskorra időzítenénk a magról vetést, mint az őszi-téli időszak… Ekkor a magokat néhány hétre hűtőbe tesszük, és ezután ültetjük el.

A Seed Bonbonokat egyszerűen a kiszemelt földbe dugjuk el, és nagyon kevés réteg földdel takarjuk be. Kültérre vessük, cserépbe, ládába, szabad földbe.

A kikelt palántákat 6-8 cm magasságuk esetén ültessük szét egymástól (egy Seed Bonbonból több levendula palánta is kikelthet) 15 cm távolságra, vagy külön edényekbe.

A második éveben kezd el virágozni, és 3-4 éves korukra már kész levendula bokrunk lehet. A virágzás után majd mindig vágjuk vissza az első években 15-18 cm tőmagasságban, hogy ne nyurguljanak meg a szárak, hanem erőteljesebbé váljanak.

Nem mondom, hogy könnyű, de nem is lehetetlen feladat magról nevelni levendulát. A tihanyi nagy levendulások még az 1920-as években Franciaországból rendelt magokról keltek ki, és mindenki tudja, ma hogy néznek ki a hatalmas levendula bokrok.

 

A levendulás Seed Bonbon Selectiont ezen a linken tudod megnézni és megrendelni.

http://iloverecycling.hu/termek/seed-bonbon-levendula/