A nagy népszerűségnek örvendő levendula megtalálható a Seed Bonbon összeállításaiban is, de a levendula magokat tartalmazó magbonbonok a legnagyobb körültekintést igénylik, hiszen nem éppen szokványos módon szaporítható magról van szó. Mindenesetre profiknak és a kihívásokat, kísérletezéseket szeretőknek azonban nagyon izgalmas lehet. 🙂

Elsőként azt kell tudni róla, hogy a magok csírázása csak akkor indul el, ha előzőleg fagyhatás éri a magokat. Vagyis vagy akkor ültetjük el a magokat, szabadba, amikor még várható, hogy megcsípi a fagy (ősz végén, január-február környékén) vagy mesterségesen kell megteremtenünk a fagyhatást. Ezt megteszi egy hűtő is.

Hogyan készüljünk neki?

A magbonbonok előkészítése:

Ha közvetlenül a szabadba ültetjük válasszunk olyan időszakot, amikor várható, hogy a hőmérséklet fagypont alá fog süllyedni. Ez a fagyhatás fogja beindítani a magok csírázását. Ez esetben áztassuk be a magbonbonokat, és morzsoljuk szét, hogy a magok egymástól kellő távolságra kerüljenek. Ezután vékony földréteggel fedjük le és így várjuk a természet gondoskodását. 

Ha lakásban fogunk neki, akkor mielőtt cserépbe ültetnénk, a magbonbonokat tegyük néhány napra fagyasztóba, majd közvetlenül az elültetés előtt áztassuk éjszakára vízbe, ekkor felpuhulnak annyira, hogy szét tudjuk morzsolni, és a mag szépen elválik a papírközegtől. A nedves magbonbon darabkákat a rendelkezésre álló helyen egyenletesen oszlassuk el és fedjük be vékony földréteggel. Tegyük világos ablakba, és itt várjuk a csírázását. A levendula lassan növekszik, ezért több hét is lehet, mire megjelennek a kis levélkék. Amikor elérik a 6-8 cm-es magasságot, és a tavaszi fagyok is elmúltak, fokozatosan szoktassuk a kinti időjáráshoz. Ajánlott kiültetni szabadba vagy nagyobb dézsába, mert kisebb edényekben könnyen kiszáradhat. 

A magoknak szükségük van a fejlődéshez jó minőségű, jó vízelvezető földre, és a locsoláshoz célszerű esővizet vagy forralt, de lehűtött vizet használni. A levendula örökzöld, és több tíz évig is élhet, ezért vigyázzunk rá, mert hosszú ideig lehet társunk.

A második évben kezd el virágozni, és 3-4 éves korukra már kész levendula bokrunk lehet. A virágzás után majd mindig vágjuk vissza az első években 15-18 cm tőmagasságban, hogy ne nyurguljanak meg a szárak, hanem erőteljesebbé váljanak.

Nem mondom, hogy könnyű, de nem is lehetetlen feladat magról nevelni levendulát. A tihanyi nagy levendulások még az 1920-as években Franciaországból rendelt magokról keltek ki, és mindenki tudja, ma hogy néznek ki a hatalmas levendula bokrok.

Levendulás magbonbon összeállításunk a shopban is elérhető