A Műanyagmentes Július egy globális civil kezdeményezés a Földet elárasztó műanyagáradat ellen. A műanyagok előállítása, sokszor pár perces használata, és majd 500 éves lebomlási ideje, ha belegondolunk, iszonyat nagy öngól az emberiségnek. A mikroműanyagokról nem is szólva, melyeket már hazai élővizekben is kimutatták. Szóval, aki halat eszik, lehet, hogy  visszakapja a természettől szépen tálalva. De már régen a tengeri sóról is olvastam, hogy a szemcsék között lehetnek műanyag mikroszennyeződések, úgyhogy így is bárki érintett lehet.

Mi mind magánéletünkben, mind a Seed Bonbon működtetése során törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk. Már maga a termékkör is ezt mutatja, hiszen minden egyes darab magbonbont kézzel készítünk, irodai papírhulladékból,  hazai standard vetőmagokkal. A rövid élettartamú műanyagokat igyekszünk mellőzni, helyettük természetes anyagokat használunk, és sok mindent újrahasznosítunk. Például a csomagküldésnél üzletekből már kidobásra ítélt dobozokat hozunk el, és azokat használjuk újra, a kitöltés is újrahasznosított, a ragasztószalag pedig papíralapú.

A hétköznapjainkban is próbálunk minél kevesebb hulladékkal járó termékeket vásárolni, nem kérünk szatyrot, leginkább csak simán meztelenül méretjük le a zöldségeket (így csinálom vagy 15 éve, és még sosem szólt egy pénztáros sem), visszük az utántölthető kávés és vizes kulacsainkat, még nyaraláskor is szelektíven gyűjtjük a hulladékot (ez is kisiskolás korom óta van belém kódolva), nem vagy minimális húst fogyasztunk, idényterméseket részesítjük előnyben, stb.stb.

Szóval, most ebben a hónapban még jobban odafigyelünk, bár őszintén szólva, nem sok minden változott, mint máskor, hiszen a szándék a mi részünkről állandó, de azért ez a fókusz jól rávilágított arra, hogy alapvetően nagyon nehéz kikerülni a műanyag csomagolóanyagot, ha mondjuk az ember lakásfelújításban van benne vagy nagykereskedőtől vásárol.

Használd te is a #plasticfreejuly vagy a #műanyagmentesjúlius hashtaget, ha meg akarod mutatni, hogy te is próbálsz minél kevesebb műanyagot használni. Mi is posztolunk ezzel kapcsolatban Instagram oldalunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .