Milyen magok vannak a magbonbonokban?

Virágok és fűszernövények - ültethető ajándékok

Virágcsokor helyett ajándékozz magbonbont!

A Pillangóskert elnevezésű magbonbonokba egynyári virágmagokat rejtünk el, mégpedig kifejezetetten olyan virágokat válogatottunk össze, amelyek egész nyáron át, akár még a fagyokig is színpompás virágokkal ejtik rabul az emberek és a beporzó rovarok szívét. Amellett, hogy szeretnénk, ha ajándékunk túlmutatnak egy rövid ideig szemet gyönyörködtető vágott virág csokron – mi hosszantartó élményt szeretnénk nyújtani -, ugyanilyen fontos az is, hogy ezek a virágok sokáig biztosítsanak táplálékot pillangóknak, méheknek és egyéb beporzó rovaroknak.
Egy nagyvárosi balkonláda így akár egy mini oázis lehet hasznos beporzóink számára, de vidéki környezetben is örömmel látogatják a virágokat, ezzel elősegítve a jobb termést.
Az általunk használt magok hazai gyártó vegyszermentes termékei, ez európia klímához szoktak, így az Európai Unió területén bárhol el lehet ültetni őket.

Virágok a Pillangóskertből

Bemutatjuk azokat a virágokat, amelyek a virágmagos magbonbonokban előfordulnak. Mindegyikre egyaránt igaz, hogy könnyen termeszthetők, tavasztól nyár közepéig ajánlott elültetni őket, hogy minél hosszabb ideig virágozzanak. Virágaikat hetekig-hónapokig ontják, ezzel értékes méhlegelőként szolgálnak. Egynyári növények, de magjukat elhullatják, így évről-évre maguktól kikelnek. 
pillangóskert-magbonbon-ültethetőmagpapir
Facélia (Phacelia tanacetifolia)

Mézontófűként is ismert lila virágú  dísz- és haszonnövény. Virágai nektárban gazdagok, a róluk gyűjtött méz kellemes zamatú. Márciustól júniusig ültehető, virágai 4–8 hétig folyamatosan nyílnak, ezért kiváló méhlegelő. Fagytűrő, ezért ősszel is elültehetjük, de a virágzásra tavaszig várni kell.

seedbonbon-magbonbon-ültehető-magpapir
Körömvirág (Calendula officinalis)

Egynyári, igénytelen gyógynövény, kb. 30 cm magasra nő. Ha az elszáradt virágokat levágjuk, őszig folyamatosan virágzik, télen a fagyokig megmaradnak sárga virágai. Elriasztja a levéltetveket, hernyókat, csigákat, hangyákat, ezért is nagyon hasznos kerti növényünk. Ültetés: márciustól szabadföldbe is ültethető, 2-3 cm föld takarja be a magokat. Virágszirmaiból gyógykenőcs és gyógytea is készíthető.

magbonbon-pillangóskert-pixa
Búzavirág (Centaurea cyanus)

Eredetileg dél-európai származású növény, de ma már csaknem az egész földkerekségen elterjedt. Leginkább gabonamezőkön láthatjuk tömegesen mint gyomnövényt, de házikertek kedvelt virága is szépséges virágai miatt. Főleg kék színben fordul elő, de ismert fehér és pink árnyalata is. A népi gyógyászat szirmainak gyógyhatást tulajdonít. Észtország nemzeti virága és egyik szimbóluma a búzavirág. Ültetni tavasztól nyár közepéig lehet, fagyokig virágzik.

magbonbon-seedbonbon-magpapir
Bársonyvirág (Tagates)

Büdöske néven is közismert kerti dísznövény, már a 16. század óta ismerik. Mérete 15-50 cm között mozog fajtától függően, illata jellegzetes, színe a sárga sokféle árnyalatait mutatja. Távol tartja a kártevőket, megvédi a növényeket, így a biokerteknek is kedvenc növényévé vált. Tavsztól őszig folyamatosan virágzik, elszáradt virágaiban a magot könnyen össze lehet gyűjteni a következő évre. Februártól lakásban is előnevelhető, de szabadba márciustól már vethetjük.

pillangóvieág-magbonbon-prem
Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

Az  őszirózsafélék családjába tartozó kerti pillangóvirág magával ragadó látványt nyújt színes – fehér, pink, bíbor árnyalatú  – virágaival. Igénytelen növény, a gyengébb földben is jól nevelhető, a szárazságot jól tűri. Ha kellő teret adunk neki, 60-150 cm magasra is megnőhet. Kora tavasztól szabadba ültethető, magjait elszáradt virágaival tudjuk megfogni, hogy következő évben újra tudjuk vetni.

pillangóskert-magbonbon
Napraforgó (Helianthus annuus)

Már 3000 éve az indiánok termesztették, Európába a 16. században került be, sokáig csak dísz- és gyógynövényként ismerték. Jellegzetes, nagy tányérvirágában magjait a madarak szívesen csipegetik nyáron is. Igénytelen, könnyen termeszthető, de ha sok helyet adunk neki és sokat öntözzük, akár 2  méterre is megnőhet. Azonban ha kis helye van, alacsony marad. Áprilistól szabadba is ültethető.

Zöld fűszernövények a Greenery kollekcióból

Bemutatjuk azokat a fűszernövényeket, amelyeket a leggyakrabban használunk a magbonbonok készítése során. Mindegyikről elmondható, hogy közismert, mindenki tudja, milyen ízeket, illatokat párosítson a petrezselyem vagy kakukkfű hallatán. Ezek a fűszernövények könnyen termeszthetők, egy világos ablakpárkányon is jól érzik magukat, de leginkább a szabad ég alatt szeretnek lenni, ahol a napsugár cirógathatja leveleiket. 
seedbonbon-magbonbon-ültethető-magpapir
Levélpetrezselyem (Petroselinum crispum)

Kétéves növény, lakásban és szabadban is termeszthető. Jól tűri az alacsony hőmérsékletet, ezért akár már március elején a szabadba (vagy balkonládába az erkélyen) is ültethető, de ha nem kap elegendő nedvességet, hetekig is tarthat, mire előbújik. Lakásban egész évben nevelhető. Félárnyékos helyen, tápdús talajban fejlődik a legjobban. Aromás leveleivel leveseket, vajkrémeket, szendvicseket dobhatunk fel.

Fresh green rocket salad on white background.
Rukkola (Eruca vesicaria ssp. sativa)

Mediterrán származású, borsmustár néven is ismert télálló levélzöldség, a káposztafélék családjába tartozik. Tavasztól őszig vethetjük cserépbe vagy szabadföldbe. Kb. 3-4 hét elmúltával szedhetőek a vitamindús levelek, melyek száraz, meleg, napsütéses helyen erősebbek és keserűbbek, mint a nedves, hűvös helyen tenyészőké. Frissen szendvicsekhez, salátákhoz, pizzához adva érvényesül pikáns aromája, már az ókorban gyógyhatásai miatt is használták.

seedbonbon-magbonbon-ültethető ajándék
Bazsalikom (Ocimum basilicum L)

Egynyári mediterrán fűszernövény, már a neve is azt sugallja, hogy különleges adottságú növénnyel van dolguk: jelentése „királyian illatozó”. Napfény és melegigényes, ezért lakásban is termeszthető egész évben, de ha kiültetnénk szabadba, érdemes előnevelni. Kinti termesztését áprilisban kezdjük el. Magját 1 cm mélyen tegyük a földbe, nem szereti, ha mélyebbre kerül. Ha rendszeresen csipkedjük róla a leveleket, bokrosabb lesz. Ládában, szabadföldben ültessük paradicsom vagy chili mellé, mert jó szomszédai egymásnak.

seedbonbon-ültethetőmagbonbon
Kakukkfű  (Thymus vulgaris)

Alacsony örökzöld félcserje, 4-6 évig él. Melegkedvelő, fényigényes.
Ültetés: Szabadba október végén vagy kora tavasszal (március közepén) vessük. Az 5-7 cm magas, fejlett gyökerű palántákat májusi fagyok után ültethetjük állandó helyükre. A virágzás kezdetén vágjuk le a fásodó részek felett, a későbbiekben pedig akkor, ha a hajtások elérik virágzáskori hosszukat.

kapor-magbonbon-ültethető-ajándék
Kapor (Anethum graveolens)

Egynyári, napos helyen neveljük. Ha sokat locsoljuk és jó a földje, akár egyméteresre is megnőhet. Március elejétől májusig szakaszosan vethető szabadföldbe (balkonládába is), így egész nyáron friss, fűszernövényünk lehet. Elűzi a meztelen csigákat, ernyős virágait pedig a méhek, pillangók nagyon kedvelik. Frissen, szárítva és fagyasztva is kiváló ízesítő.

zsázsa-magbonbon-ültethető-ajándék
Kerti zsázsa (Lepidium sativum)

A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény, a káposztafélék családjába tartozik.  A vetés után 12–14 nappal már fogyasztható. A ősi kultúrákban is kedvelték, Kínában már i. e. 1500-ban ismerték, de Ovidius és a fáraók is utaltak rá. Apró, barna magját télen bármikor vethetjük, lakásban könnyen kihajt. A magokat fedjük le 1-2 mm föld- vagy homokréteggel, majd nyomkodjuk le. Szabadba márciustól vethető, néhány nap alatt megjelennek az első hajtások. Mivel egy növény nem hajt ki újra, ezért amit levágunk, annak helyére újat kell telepíteni. Enyhén csípős, kicsit a mustárra emlékeztet az íze, sok vitamint tartalmaz.

További ültethető magbonbon termékeink

seedbonbon_chilihabanero
Chili Habanero (Capsicum chinense Habanero )

A habanero a kínai paprika legismertebb változata, az egyik legcsípősebb paprika. Melegigényes, hosszú tenyészidejű, különleges figyelmet kíván. Akár egy méteresre is megnőhet.  Csomónként 2-6 paprikát is hozhat. Alakja jellegzetes, kupolás vagy lapított harang alakú, narancs, piros és csokoládé színei a legismertebbek, mi is ezeket használjuk. Január-februárban fűtött helyiségben 11–22 napig csírázik, utána még legalább  95–100 nap szükséges a paprikák beéréséhez. Feldolgozásához húzzunk védőkesztyűt! A Scoville- skálán erőssége: 100. 000–350. 000 SHU. Összehasonlításkét egy erősebb magyar paprikáé 1500 – 2500 SHU. 

paprika-magbonbon-ültethetőajándék
Magyar paprika magok (Capsicum annuum )

Elsősorban szuvenírként gondoltunk a magyar paprika magokat tartalmazó összeállításunkra, melybe három magbonbont tettünk piros-fehér-zöld színekkel. Sokféle fajtát alkalmazunk, pl.  hagyományos töltenivalót, szentesit, kalocsait, almapaprikát vagy éppen macskapöcse paprikát stb. Az étkezési paprika fényigényes, naponta legalább 6-8 óra napfényre van szüksége. A tűző napot szereti, meghálálja a bőséges öntözést. A hosszú tenyészidő miatt meleg helyiségben elő kell nevelni, kb. 8 héttel a tervezett szabadföldi kiültetés előtt. A bőséges locsolást meghálálja.

cicafű-ültethető-ajándék
Cicafű

Cicafű elnevezés alatt egy olyan magkeveréket használunk, amelyet lakásban tartott cicáknak állítottak össze szakemberek. A magok kicsíráztatva értékes tápanyagokat tartalmaznak. Zöld fűnek tűnő levelei újra és újra megújulnak, a cicák és a kutyák is szeretik rágcsálni. Amellett, hogy a kis kedvenceknek örömet okozhatunk, dekorációs célokra is használhatjuk. Az erőteljes zöld hajtások jól mutatnak egy ünnepi asztalon vagy az ablakban. Lakásban egész évben ültethető, kültéren tavasztól őszig.

Így használd a magbonbont!

seedbonbon-magbonbon-ültehető magpapir

Ha kedvet kaptál, és szeretnél valakit meglepni ültethető ajándékainkkal, nézz körül webshopunkban!