Magbonbon tudnivalók

Minden, amit tudni akarsz a kézműves magbonbonokról

Mitől különlegesek a Seed Bonbonok?

A Seed Bonbon® termékcsalád tagjai papírhulladékból készülnek és minősített vetőmagokat (fűszernövényeket és virágokat) tartalmaznak.

Elültethetőek, vagyis, ha földbe tesszük a magbonbonokat, és megfelelő körülményeket teremtünk, élő növények kelnek ki belőlük.

Minden egyes Seed Bonbon® kézzel készül, ezért nincs belőle két egyforma darab.

A különféle édességekre, úgymint bonbonokra, pralinékra, nyalókára, cukorgolyókra hasonlító, ámde nem ehető magbonbonok a hagyományos ajándéktárgyak öko alternatívájaként funkcionálnak.

Ezeket a papíralapú ajándéktárgyakat születésnapra, Valentin napra, esküvőre vagy bármilyen örömünnep esetén, sőt akár  vállalati környezetbarát reklámajándékként is lehet használni.

Ideális kifejezőeszköz arra, hogy fenntarthatóság iránti elhivatottságunkat megmutassuk, és szemléletformálásra is alkalmas, élményszerző ajándék.

Milyen magokat tartalmaznak a magbonbonok?

A Seed Bonbon® minősített vetőmagokat tartalmaznak, hazai gyártó, vegyszermentes vetőmagjait használjuk.

Zöld fűszernövényes (Greenery) és Pillangóskert válogatás néven tematizáltuk a magbonbonokat a díszdobozos összeállításokban hosszas tesztelés után a vásárlói igényeket is alapul véve.

Emellett cicafüves, levendulás, chilis és paprikás magbonbokat is készítünk, de egyedi megrendelésre szinte bármilyen magfélét fel tudunk használni.

Elültetnéd? Így csináld:

Bár a Seed Bonbon® nem kimondottan egy kertészeti, hanem inkább egy papíralapú ajándék termék, a magok, amelyek a kis bonbonformákba kerülnek, fel tudnak éledni, ha megfelelő körülmények biztosítunk számukra.

Ami minden esetben alapvetően fontos: tápanyagban gazdag föld, fény (pl. világos ablakpárkány), rendszeres locsolás (se túl sok, se túl kevés) és megfelelő hőmérséklet (általában 15-20 Celsius fok). Vannak növények, amelyeket óvni kell a hidegtől, ezért lakásban célszerű elkezdeni a nevelést, másoknak (pl. citromfű, levendula) pedig pont arra van szükségük, hogy megcsípje a fagy, és ekkor kezd el fejlődni.

Amikor már 6-8 cm-re megnőnek a palánták, akár szét is ültethetjük őket, így még több, erőteljes növényünk lesz később.

A fűszernövények frissen és szárítva vagy fagyasztva is fel tudják dobni az ételeket, italokat, némelyik teaként vagy gyógykencében is hasznosítható.

seed-bon-bonx2-1030x607-1-1030x607

ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ:

  1. Áztassuk be a magbonbont éjszakára vízbe (például tegyük egy pohár vízbe).
  2. A megpuhult magbonbont morzsoljuk szét, így egyenletesen eloszlatjuk a kijelölt területen. Az is előfordulhat, hogy a papír teljesen szétázott, ez esetben öntsük a pohár tartalmát egyenesen a földre.
  3. Takarjuk be vékony földréteggel és jól nyomkodjuk meg.
  4. Locsoljuk rendszeresen – legjobb erre a kézi spricni, amely egyenletesen permetezi a vízcseppeket. Lehetőleg esővizet vagy forralt, majd lehűtött vizet használjunk.
  5. Néhány nap (vagy hét), és megjelennek az első zöld levélkék.

Tipp: Letakarhatjuk egy üveglappal a cserepébe ültetett magbonbonokat, de ekkor minden nap néhány órára vegyük le az üveget, nehogy bepenészesedjen a föld.

Az első néhány hétben fokozottan figyeljünk a vízadagolásra, ne hagyjuk teljesen kiszáradni, de nem is legyen túlöntözve. Sok magnak több hétre van szüksége ahhoz, hogy kibújjon a földből. Legyünk türelmesek!

A fűszernövényeket akár egész évben lakásban is elültethetjük, de a legideálisabb megvárni a márciust, hiszen akkor már egyre hosszabb ideig biztosított a fény a növények fejlődéséhez.

Növények ültetési ideje:

Vannak egynyári (E), kétnyári (K) és évelő (É) (akár 10-20 évig is élő) növények. Ezt jelezzük a növény neve mellett.

Cicafű (E) Lakásban egész évben, szabadban áprilistól-augusztusig ültethető.

Macskamenta (É) Nyár végén vagy tél végén szabadba ültethető.

Petrezselyem (K) Lakásban egész évben, szabadban februártól-júniusig ültessük el.

Menta (É) Áprilistól szabadba is ültethetjük, de lakásban előnevelhetjük. Gyökere agresszívan terjeszkedik, ha nincs elég helyünk, ültessük külön edénybe.

Citromfű (É) Nyár végétől novemberig cserépben vagy szabadföldbe tegyük, és mivel fagyhatás kell neki a csírázáshoz hagyjuk kint egész télen. Vagy tavaszi-nyári ültetéskor tegyük mélyhűtőbe pár napra, majd ezután ültessük el.

Snidling (É) – Szabadba márciustól ültethető. Kb. egyéves korától rendszeresen nyírhatjuk, addig csak nevelgessük.

Chili (E) Lakásban január-márciusban kezdjük el nevelni, szabadba a májusi fagyok után lehet kitenni.

Majoranna (E) – Márciusban lakásban elültethetjük, majd májusban a palántákat szabadba.

Pillangóskert virágmagkeverék (E) – áprilistól júniusig szabadba ültessük.
A keverék facéliát, körömvirágot, nebáncsvirágot, napraforgót, kaprot, egynyári dáliát és bársonyvirágot tartalmaz.

Nefelejcs (K) – június-júliusban szabadban ültessük el, majd a következő év tavaszán fog virágozni. Az apró magokat majd elhullatja maga körül, így szinte biztosan állandósult növény lehet ott, ahova egyszer bekerül.

Levendula (É) Október-március között kint ültessük el. A magok csírázásához fagyhatásra van szükség, nem kell óvni a idegtől. Ha mégis már a fagyok elmúltával ültetnénk, akkor tegyük be pár napra a mélyhűtőbe, és utána ültessük el.

Bazsalikom (E) – Április-júniusban kint ültessük el, de a lakásában előnevelhetjük. Fényre kezd el csírázni, ezért nem szabad mélyre ültetni.

Kakukkfű (É) – Februártól lakásban ültessük el, vagy április-májusban szabadba

Kapor (E) – Márciustól-júliusig folyamatosan szabadban ültethető.

Rukkola (K): bent és kint is nevelhető, bent egész évben, kint áprilistól.

Zsálya (K): március-júliusban szabadba is vethető a magja.

Oregánó (É): márciusban már szabadba is ültethető.

Így működnek a Seed Bonbonok